Treinongevallen - Pécrot (L139) op 27/03/2001
wisselfoto

>  Terug naar het menu  <Laatste update: 29-09-2019

Door het bezoeken van
deze website gaat u
akkoord met de
disclaimer

Gebeurtenissen
Op 27 maart, om 8u40 had een treinbestuurder zijn reizigersdienst Leuven-Waver, dienstnummer 2358 afgewerkt in het station van Waver.


Het ledige stel moest worden teruggereden naar Leuven. Hij moest normaal wachten op een aankomende vrachttrein (trein A) die door Waver moest rijden op het hoofdspoor.


Waarschijnlijk keek de bestuurder van 2358 over zijn eigen sein, naar dat van de vrachttrein. Doordat de wissels nog in de stand lagen voor de vrachttrein, belandde de 2358 op het tegenspoor.
Doordat het ledige stel werd voorafgegaan door de goederentrein, sloten al de overwegen door de vrachttrein.


Trein 6458, een drukbevolkte piekuur-trein kwam om 8u48 aan in Sint-Joris-Weert. De seinbediener, die het incident had opgemerkt, belde naar zijn Leuvense collega om de foutrijdende trein te melden. Deze reed in het pad van de drukbevolkte piekuurtrein. Maar, door een taalprobleem opende de seinbediener van Leuven het uitrijsein van Sint-Joris. Leuven is Vlaams, en Wavre is Waals.


De piekuurtrein verliet het station. Hij was op weg naar het ledige stel.


Na een korte stop aan de stopplaats Pécrot gaat het sein aan dit station op groen..


De drukbezette piekuurtrein trok op tot de referentiesnelheid van 90 km/h, en botste frontaal op het ledige stel. Bij dit ongeval waren 8 doden te betreuren.