Wat te doen bij pech op een overweg
wisselfoto

>  Terug naar het menu  <Laatste update: 29-09-2019

Door het bezoeken van
deze website gaat u
akkoord met de
disclaimer

Tips
Naar aanleiding van het recente ongeval op een overweg in Lier vindt u op deze pagina's enkele nuttige tips indien u problemen krijgt op een overweg. Tijdens de aanmaak van deze pagina gebeurde het tragische ongeval te Diepenbeek. Het toont nogmaals aan hoe belangrijk de naleving van de veiligheidsvoorschriften is.

Er is één gouden regel: rij nooit een overweg op zolang het rood licht brandt, hoelang en waarom dit ook is. Het is beter een andere overweg te zoeken, dan te beginnen slalommen.

  1. Het belangrijkste is: Blijf kalm!! Indien u begint te panikeren, wordt het zeer moeilijk om uit het voertuig te geraken. Ga ver genoeg van het geblokkeerde voertuig weg staan. Een aanrijding door een trein aan hoge snelheid kan het voertuig weg katapulteren.
  2. Verwittig de 100-centrale. Zij zullen alles in het werk stellen om de situatie onder controle te krijgen.
  3. De politie verwittigt onmiddelijk de nabijgelegen stations. Zij zullen alle treinen in de richting van de overweg tegenhouden. Een patrouille van de politie komt ter plaatse, en de agenten gaan desnoods aan beide kanten van de overweg staan om de aankomende treinen te verwittigen.
  4. De seinen rond de overweg worden op rood gezet.
  5. De NMBS verwittigt treinbestuurders in de buurt. Sinds de ramp in Pécrot is elke trein makkelijk te contacteren.
  6. Indien dit allemaal niet helpt, kan de NMBS beslissen om de bovenleidingen af te snijden. Elektrische stellen komen automatisch tot stilstand.
________
Alle informatie op deze pagina is ©B-Signal.